18.05.2021: 17-19.05.2021: ANRSPS este alături de Republica Moldova și de toate celelalte autorităţi implicate în lupta anti-COVID, oferind sprijin și resurse pentru a asigura continuitate operațiunilor critice

In perioada 17-19.05.2021, domnul Gheorghe Alecsei, Presedintele ANRSPS, însoţeste delegația României, în vederea coordonării acțiunii de transport și predare a ajutorului umanitar la destinație autorităților abilitate ale Guvernului Republicii Moldova.

Acest demers vine ca urmare pachetului de măsuri convenite în cursul vizitei oficiale întreprinse la Chișinău, la data de 29 decembrie 2020 de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, la invitația Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu şi reprezintă o materializare a eforturilor susținute depuse de statul român în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, completând alte acțiuni în această direcție realizate în ultima perioadă, printre care donarea a peste 300.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, precum si de echipamente medicale in valoare de 2,3 milioane euro.

Aşadar, prima tranșă din ajutorul umanitar constând în 6000 de tone de motorină oferit de România pentru agricultorii afectați de secetă din Republica Moldova a fost predată luni, 17 mai 2021, autorităților de la Chișinău, în cadrul unei ceremonii la care au participat, din partea României, domnul Gheorghe Alecsei, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și domnul Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău. Din partea Republicii Moldova a participat domnul Veaceslav Negruță, consilier prezidențial și domnul Ion Perju, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„Pandemia nu are graniţe! Guvernul Romȃniei prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale și-a exprimat solidaritatea deplină faţă de Republica Moldova în contextul pandemiei de COVID-19 și totodată pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova, aprobând prin Hotărârea Guvernului României nr. 31/2021, scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern în valoare de aproximativ 5 milioane de euro inclusiv transportul, pentru Republica Moldova, destinat sprijinirii agricultorilor afectaţi de secetă.”

„Doresc să vă asigur de faptul că România își îndeplinește promisiunile, fapt demonstrat prin angajamentului susținut al autorităților de la București pentru implementarea pachetului de sprijin anunțat de Președintele Klaus Iohannis."

„Doresc să vă asigur de faptul că România își îndeplinește promisiunile, fapt demonstrat prin angajamentului susținut al autorităților de la București pentru implementarea pachetului de sprijin anunțat de Președintele Klaus Iohannis.

Totodată, vreau să adresez mulţumiri şi recunoştinţă întregii echipe pentru operativitate şi tuturor celor implicaţi în această acţiune pentru colaborarea profesională!”

Gh Alecsei, Presedinte ANRSPS

Angajamentul pentru sprijinirea cetățenilor Republicii Moldova, în baza Parteneriatului strategic bilateral, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, parcursul său european și procesul de reformă necesar pentru consolidarea sistemului democratic și a statului de drept, ca și pentru dezvoltarea economică și socială, va rămâne și în viitor o prioritate de prim rang pentru România.

17.05.2021: MOBEX DB-21: În perioada 10-14 mai 2021, în judeţul Dâmbovița, s-a desfăşurat un amplu Exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare

„Exerciţiul de mobilizare s-a desfăşurat sub formă de aplicaţie metodică, pe baza unui scenariu semi-fictiv, adecvat îndeplinirii obiectivelor planificate.

Chiar dacă evenimentele prezentate nu au avut legătură cu situaţia geostrategică actuală, acestea au respectat drepturile şi obligaţiile internaţionale ale României.”

Gh Alecsei, Presedinte ANRSPS

Scopul exerciţiului a vizat evaluarea potenţialului economic şi uman disponibil la nivelul judeţului Dâmbovița pentru asigurarea resurselor necesare susţinerii efortului de apărare, în situaţii care impun măsuri excepţionale, potrivit legii, în caz de mobilizare şi/sau război.

Activitatea a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

„În calitate de președinte al ANRSPS am condus exercițiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare „MOBEX DB-21”. Alături de echipa mea, m-am asigurat că toate autoritățile și structurile de specialitate au susținut toate activitățile specifice.

Exercițiul s-a desfășurat în cele mai bune condiții, demonstrând încă o data că avem capacitatea de a soluționa orice situație simulată în cadrul acestuia.

Am convingerea că rezultatele şi datele concluzionate vor duce la perfecționarea activității în domeniul pregătirii populației, a economiei și a teritoriului pentru apărare.”

Gh.ALECSEI

27.04.2021: Ziua Aniversară a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale

În continuarea tradițiilor celorlalte entități, ce aparțin sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, care de-a lungul istoriei statului român modern, au îndeplinit funcții similare, începând cu anul 2017, la data de 27 aprilie, se aniversează Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS).

Schimbând de-a lungul timpului diverse forme de organizare și denumiri, organismul constituit în anul 1949, prin Decretul 182/1949, respectiv Oficiul Rezervelor de Stat, a desfășurat o activitate continuă, până în zilele noastre, astăzi în cadrul ANRSPS. Reperul istoric cel mai reprezentativ pentru instituția noastră, în actuala formă de organizare, îl constiuie apariția primului act normativ, care reglementează domeniile noastre de competență.

Astfel, data de 27 Aprilie 1933, data publicării în Monitorul Oficial a legii “asupra organizării națiunii și teritoriului pentru timp de războiu”, a fost instituită Zi aniversară a ANRSPS, prin OMAI nr. 35 din 5 aprilie 2018.

Cu acest prilej, Președintele ANRSPS Gheorghe ALECSEI, transmite următorul mesaj:

“Astăzi, de Ziua ANRSPS, cinstim, în fapt, ani de muncă, soldați cu rezultate care ne îndreptăţesc să afirmăm că instituția noastră este capabilă să răspundă cerinţelor naţionale de securitate şi angajamentelor internaţionale asumate de statul român. Trăim astăzi momente deosebite, generate de măsurile pe care cu toţii le luăm în combaterea pandemiei COVID. De aceea, în circumstanțe specifice prezentului, ne facem datoria cu profesionalism și responsabilitate, seriozitate și implicare.

Rezultatele obținute de ANRSPS au demonstrat că ȋntreg efectivul instituţiei și-a îndeplinit eficient misiunile stabilite. Sunt sigur că și în anul care vine, prin eforturi comune, dedicație și profesionalism, vom reuși să realizăm obiectivele asumate.

Această sărbătoare îmi oferă plăcutul prilej de a mă adresa dumneavoastră, tuturor vă mulțumesc pentru activitatea desfășurată, pentru efortul vostru de zi de zi și pentru capacitatea de adaptare de care aţi dat dovadă în toate situațiile noi cu care ne-am confruntat.

Îmi exprim încrederea că veţi demonstra întotdeauna aceeaşi determinare, seriozitate şi profesionalism, pentru a vă consolida recunoaşterea internă şi externă, respectul şi prestigiul pe care vi le-aţi câştigat prin muncă şi seriozitate.

La mulți ani, dragi colegi!”

Gh.ALECSEI

19.04.2021: Misiune îndeplinită cu succes: mobilizare în timp record a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, pentru desfăşurarea activităţilor campaniei de vaccinare a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2

În perioada 17-18 aprilie 2021, douăzeci de construcţii uşoare din elemente modulate dotate cu instalaţie electrică şi aerotermă, au fost acordate în scopul distribuirii acestora pentru funcționarea temporară a unor centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19, arondate spitalelor militare din județele Argeș - 1 bucată, Brașov - 1 bucată, Constanța - 1 bucată, Cluj - 2 bucăți, Dolj - 2 bucăți, Galați - 1 bucată, Iași - 2 bucăți, Timiș - 1 bucată, Sibiu - 2 bucăți, Vrancea - 2 bucăți, municipiul București - 5 bucăți, ca urmare a solicitării emise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

"Sprijinim eforturile Guvernului României în demersurile de combatere a pandemiei şi salut totodată pe această cale activitatea desfăşurată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Facem apel către cetățeni să adopte în continuare un comportament prudent, în concordanță cu recomandările specialiștilor. Mulțumesc echipei ANRSPS, tuturor celor implicaţi, pentru efortul vostru de zi de zi și pentru capacitatea de adaptare de care aţi dat în repetate randuri dovadă!”.

Gheorghe Alecsei

Produsele au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și puse la dispoziția Ministerului Apărării Naționale pentru organizarea centrelor de vaccinare mobile, urmând ca după finalizarea acestor activități, elementele modulate să rămână în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în vederea utilizării pe timpul misiunilor specifice de intervenții în situații de urgență, de dezastre sau calamități.

Transportul produselor s-a realizat potrivit unui grafic bine stabilit, cu mijloace de transport ale ANRSPS, prin unitățile teritoriale și structurile teritoriale pentru probleme speciale subordonate, preluarea acestora s-a realizat pe bază de proces-verbal de predare-preluare, cu constatarea stării constructiv-funcţionale.

19.04.2021: În perioada 13-16 aprilie s-au desfășurat două exerciţii de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei pentru apărare, simultan în județele Ilfov și Călărași, în vederea evaluarii potenţialului economic şi uman disponibil la nivelul celor două judeţe în situaţii care impun măsuri excepţionale în caz de mobilizare şi/sau război

În conformitate cu prevederile art. 23 alin (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, ale art. 4 lit. f) pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în perioada 13 – 16 aprilie 2021, în județele Ilfov și Călărași s-au desfasurat exerciții de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, condus de Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Pe timpul exercițiilor, rezerviștii cu domiciliul în judetele antementionate cuprinși în planurile de mobilizare au fost chemati la unitățile militare pe durata a două-trei ore, în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire și actualizare a datelor de evidență militară, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Totodata, la această simulare au fost implicati o serie de agenți economici cu activitate specifica și instituții publice, la final rezultând o radiografie a situației actuale și a măsurilor necesare pentru ca toate componentele să funcționeze și să interacționeze eficient, în dezvoltarea și apărarea comunității.

Exercițiile de acest tip se planifică și organizează periodic în toate județele țării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora.

Menționăm că activitățile planificate s-au desfășurat într-un cadru restrâns, în contextul măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, cu participarea domnului Gheorghe Alecsei, Președintele ANRSPS.

13.04.2021: Accesul în siguranță la servicii medicale vor rămâne prioritare în sistemul de sănătate, ANRSPS fiind la datorie pentru siguranța cetățenilor și ȋncurajează atât la limitarea răspândirii noului coronavirus, cât şi la conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu acest virus.

Ca urmare a solicitărilor venite de la Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni și Serviciul de Ambulanță Costești (jud. Argeş) s-au întreprins demersurile necesare pentru scoaterea din rezervele de stat și acordarea acestora ca ajutor umanitar intern de urgenţă cu titlu gratuit, a două containere modulare cu sisteme de încălzire corespunzătoare pentru triajul epidemiologic al pacienților și decontaminarea personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar, acestea fiind transportate în locaţiile indicate la data de 07.04.2021

„Individual, suntem responsabili şi respectăm regulile de igienă. Împreună, susținem spitalele din România și cadrele medicale din prima linie pentru a lupta cu coronavirusul. Facem apel către cetățeni să adopte în continuare un comportament prudent, în concordanță cu recomandările specialiștilor”

Gh.ALECSEI

Totodată, la solicitarea la Instituției Prefectului Județului Alba şi Hunedoara, Guvernul României a aprobat scoaterea din rezervele de stat a 7 (șapte) construcții ușoare din elemente modulate,(dotate cu aeroterme), 28 paturi, 28 saltele, 56 cearșafuri, 28 pături, 28 fețe pernă și acordarea acestora ca ajutor umanitar intern de urgenţă cu titlu gratuit, pentru protecţia populației afectate de infecția cu Coronavirus (COVID 19) în vederea organizării triajului observațional/epidemiologic, asigurării medicale de urgență în pre-spital, precum și folosirea acestora pentru decontaminarea, dezechiparea și dezinfecția echipajelor medicale de urgență destinate intervențiilor, acolo unde va fi cazul. Astfel, produsele au fost transportate Spitalulului Municipal Aiud, Spitalului Municipal Blaj și Spitalului Orășenesc Câmpeni la data de 12.04.2021, din grija ANRSPS, prin unitățile teritoriale și structurile teritoriale pentru probleme speciale subordonate.

15.02.2021: La data de 15 februarie 2021, a avut loc ședința de evaluare anuală a activităților și a rezultatelor obținute de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru anul 2020

Anterior acestei activităţi, în decursul lunilor ianuarie și februarie, s-au desfăşurat evaluările structurilor din subordinea ANRSPS, la nivel central şi teritorial, inclusiv prin utilizarea sistemului de Videoteleconferință, fiind prezentate rapoartele de evaluare ale direcţiilor generale, structurilor teritoriale de probleme speciale şi unităţilor teritoriale din subordine.

Bilanţ DGPS, 27 ianuarie 2021

Bilanţ DGRS, 03 februarie 2021

În conformitate cu Planul de activităţi al instituţiei, la data de 15 februarie 2021 s-a desfăşurat şedinţa de prezentare a Raportului de evaluare a ANRSPS pe anul 2020.

Documentul în format .pdf poate fi descărcat aici.

Agenda întrunirii a surprins cele mai importante realizări și priorități, respectiv:

 • Trecerea ANRSPS din subordinea Ministerului Afacerilor de Interne în subordinea Guvernului şi în coordonarea Secretariatului General al Guvernului;
 • Dobândirea şi consolidarea, prin lege organică, a statutului ANRSPS, de instituţie din cadrul Sistemului naţional de apărare;
 • Consolidarea relaţiei intra-instituţionale, prin întărirea coeziunii şi eficientizarea colaborării dintre toate structurile din compunerea şi subordinea ANRSPS, atât la nivelul apartului propriu, cât şi în profil teritorial, evidenţiind asfel, în mod deosebit, sprijinul acordat de către Structurile Teritoriale pentru Proleme Speciale şi Unităţile Teritoriale pentru desfășurarea în bune condiţii a activităţilor specifice;
 • Gestionarea şi administrarea eficientă a rezervelor de stat şi a rezervelor de mobilizare, pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă, derularea intervenţiilor operative pe timpul situaţiilor de urgenţă, precum și îndeplinirea obligaţiilor pe linia controlului armamentelor, creşterea încrederii şi securităţii naționale;
 • Sprijinul permanent și oportun acordat autorităţilor administraţiei publice centrale și locale privind înlăturarea efectelor pandemiei Covid, atât pe plan intern, cât şi extern, prin acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă, constând în produse din rezerva de stat necesare pentru protecția populației și asigurarea asistenței medicale necesare în tratamentul pacienților infectați cu virusul Sars CoV-2.

„Rezultatele obținute de ANRSPS în anul 2020, an care a fost unul deloc ușor, au demonstrat că ȋntreg efectivul instituţiei și-a îndeplinit eficient misiunile stabilite. Sunt sigur că și în anul care vine, prin eforturi comune, dedicație și profesionalism, vom reuși să realizăm obiectivele asumate.

Vă mulțumesc tuturor pentru activitatea desfășurată, pentru efortul vostru de zi de zi și pentru capacitatea de adaptare de care aţi dat dovadă în toate situațiile noi cu care ne-am confruntat.”

Gheorghe Alecsei

Activitatea a avut loc cu participarea membrilor Colegiului de conducere al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus Sars-Cov-2.

14.01.2021: Ajutoarele umanitare interne de urgență, acordate cu titlu gratuit din rezerva de stat, ȋn baza nevoilor iminente de protecție a populației afectate de incendiul produs în județul Harghita, au ajuns la destinaţie ȋn data de 13.01.2021

  

În data de 07.01.2021, un incendiu violent a cuprins 20 de locuințe din cartierul Șumuleu al municipiului Miercurea Ciuc afectând 277 persoane care au fost cazate temporar într-o sală de sport din oraș.

Instituția Prefectului - județul Harghita, prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Harghita, a solicitat un ajutor umanitar intern de urgență pentru sprijinirea familiilor sinistrate constând în materiale de strictă necesitate (paturi, saltele, pături, saci de dormit) și produse alimentare (ulei, zahăr, făină, conserve).

Așadar, Guvernul României a aprobat ȋn data de 12.01.2021 Raportul privind scoaterea din rezervele de stat a unor produse și acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, pentru protecția populației afectate de incendiul produs în județul Harghita.

Transportul produselor până la locul de destinaţie indicat s-a realizat ȋn data de 13.01.2021 prin grija Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, prin unitățile teritoriale și structurile teritoriale pentru probleme speciale subordonate ȋn colaborare cu autorităţile locale și judeţene prin instituțiile direct implicate.

06.01.2021: Echilibru între responsabilitate și solidaritate - Încheierea cu succes a misiunii desfășurate în perioada 30.12.2020 - 05.01.2021, în contextul sprijinului umanitar de urgență acordat de Romȃnia Republicii Croaţia

"Asa precum am spus ȋncă de la preluarea mandatului, una dintre prioritățile mele a fost consolidarea capacității ANRSPS, atât pe plan intern cât și extern, de a contribui la asigurarea rezilienței statului și populației afectate de calamități naturale. În acest context, Guvernul României și-a exprimat solidaritatea deplină, ca stat membru UE, cu Republica Croaţia, grav afectată de seismul din 29.12.2020 ."

Gh. Alecsei

15 state din cadrul Uniunii Europene, printre care și România au răspuns prompt solicitării de acordare de asistență internațională prin activarea Mecanismului de Protecție Civilă Europeană, resursele alocate ajungȃnd în Croatia, prin grija Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ANRSPS s-a mobilizat imediat și astfel, în numai 2 zile de la producerea cutremurului, ajutoarele umanitare oferite de instituția noastră au ajuns la destinație.

     

“Salut profesionalismul și implicarea colegilor mei alaturi de care am coordonat această misiune, respectiv a dlui Col. Almășan Călin-Ioan, Director general al Direcţiei Generale Probleme Speciale, dlui Col. Ianchiș Daniel-Vasile, Director al Direcției Pregătirea Teritoriului pentru Apărare și Rechiziții, dlui ing. Bostan Emil, Director ANRSPS UT 350 și a personalului din subordine, precum și dlui Lt. Col. Joe Stroescu - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a însoțit în permanență coloana.

De asemenea, încredințez mulțumiri Ambasadei României în Republica Croația, respectiv E.S. domnului Constantin-Mihail Grigorie, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Croația și doamnei Viceconsul - Departamentul consular Corina Mihaela Gălățanu, pentru implicarea domniilor sale în asigurarea condițiilor optime de cazare a personalului implicat şi a parcării în siguranță a autocamioanelor."

Gh. Alecsei

31.12.2020: La cumpăna dintre ani, personalul ANRSPS la datorie alături de populația afectată de furiile naturii din Republica Croația.

Ajutoarele umanitare, oferite gratuit de România, prin ANRSPS, au ajuns la destinație după un parcurs de aproximativ 24 ore.

Ne exprimăm solidaritatea față de populația afectată de seismul major din data de 29.12.2020. Prin gestul nostru, dorim să le oferim astfel, la cumpăna dintre ani, cele stricte necesare cazării și certitudinea că nu sunt singuri împotriva vicisitudinilor naturii.

“Chiar dacă sărbatorile acestui an sunt diferite, vă îndemn să privim cu recunoștință tot ceea ce a fost și totodată cu optimism tot ceea ce o să vină.

Sărbători Fericite și Binecuvantate tuturor! La mulți ani!”

Gh.Alecsei

30.12.2020 - Implicarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) în timp record la sprijinul acordat Republicii Croația, în urma seismului major din regiunea orașului Petrinja înregistrat în data de 29.12.2020

Misiunea se desfasoară în perioada 30.12.2020 – 04.01.2021 și se execută la inițiativa Guvernului României ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, prin Centrul European de Coordonare pentru Intervențiile de Urgență (ERCC), la solicitarea autorităților din Croația.

"Îmi exprim încrederea în derularea și reuşita acestei activităţi, iar ȋn semn de respect şi apreciere, salut efortul întregului personal implicat în această misiune"

Gh.Alecsei

Pe parcursul misiunii specifice, vom continua să informăm asupra evoluției stadiului de realizare a măsurilor dispuse.

15.12.2020: Ȋn perioada 08-12.12.2020 o delegaţie a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) condusă de președintele instituţiei, domnul Gheorghe ALECSEI, alături de domnul director general al Direcţiei Generale Probleme Speciale, col Călin-Ioan Almășan, a efectuat vizite de documentare la operatorii economici și depozitele de produse speciale din industria de apărare, ȋn vederea verificării capacităţilor de producţie existente, precum și ȋndeplinirea sarcinilor din planul de pregătire a economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare.

Ȋn contextul acestei misiuni, ȋn data de 09.12.2020, 4 containere modulare, acordate din stocul rezervă de stat, au ajuns în județul Cluj, iar cu această ocazie, domnul Gheorghe Alecsei și domnul col Almășan Călin-Ioan, în prezența domnului Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, au asistat la instalarea a două containere la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, care vor ajuta la triajul epidemiologic. De asemenea, 1 container a fost instalat la Spitalul Clinic CF - Cluj-Napoca și 1 container la Spitalul Orășenesc Huedin.

„Medicii și asistenții sunt principalul nostru sprijin în această perioada.

Să le oferim suport la rândul nostru este gestul normal, uman pe care-l puteam face. Le mulțumim din suflet pentru eforturile extraordinare!

Voi sunteți cei spre care ne îndreptăm cu încredere și speranță.

Multumesc echipei ANRSPS pentru mobilizare. Rămânem uniți!”

Gh.Alecsei

Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice „Electrica Distribuţie Transilvania Nord” S.A. – Sucursala Cluj va sprijini/realiza operațiunile de racordare la rețeaua de energie electrică, în regim de urgență, a containerelor astfel instalate, iar Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Cluj va asigura dezinfecția și amenajarea corespunzătoare a acestora.

Cu acest prilej, primarul oraşului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc a felicitat implicarea Guvernului Romȃniei prin ANRSPS, pentru susținerea eforturilor autorităților statului de combatere a pandemiei de Covid19.

Delegaţia ANRSPS a fost prezentă în orașul Câmpeni, unde anterior acestei misiuni, a avut loc predarea către Spitalul Orăşenesc Câmpeni, a două containere destinate intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei şi asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în contextul evoluţiei pandemiei COVID-19 pe teritoriul judeţului Alba.

Totodată, Preşedintele ANRSPS a purtat discuţii cu domnul primar Cristian Pașca, ȋn vederea identificării potențialilor operatori economici locali care ar putea deveni capacitate de producţie pentru sistemul naţional de apărare, prin includerera lor cu sarcini în planul de mobilizare al economiei naţionale.

20.11.2020 - Urmare a solicitării Spitalului Orăşenesc Câmpeni, în contextul evoluţiei pandemiei COVID-19 pe teritoriul judeţului Alba, în cursul zilei de 20 noiembrie 2020, a avut loc predarea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale a două containere modulare Spitalul Orăşenesc Câmpeni, destinate intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei şi asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în pre-spital.

La această acțiune au participat domnul Lt.col. Butuza Gabriel, reprezentantul Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Alba - ANRSPS, primarul orașului Câmpeni, domnul Cristian Pașca, viceprimarul orașului Câmpeni, domnul Valentin Gog, managerul spitalului orășenesc Câmpeni, domnul Călin Bodea și domnul Cristian Puie, director Cancelarie, Instituția Prefectului- Județul Alba.

06-15.11.2020: Mobilizare masivă pentru a-i sprijini pe deplin pe cei aflați în linia întâi: continuă implicarea ANRSPS, pentru susținerea eforturilor autorităților statului de combatere a pandemiei de Covid19 prin aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor produse și acordarea acestora cu titlu gratuit ȋn Argeș, București, Cluj, Caraș-Severin și Suceava

Primele cinci containere modulare, pentru triajul pacienților, au fost transportate si instalate vineri, ȋn data de 06.11.2020 la Spitalul Județean de Urgență Pitești și la Spitalul de Pediatrie Pitești. Containerele au instalație de încălzire și vor înlocui corturile de triaj epidemiologic.

Acțiunea a fost rezultatul hotărârii luate la sfârșitul lunii octombrie de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, fiind realizată cu sprijinul Guvernului Romȃniei prin ANRSPS.

La instalarea containerelor au fost prezenți prefectul judetului Argeș, domnul Emanuel Soare, președintele ANRSPS, domnul Gheorghe Alecsei și președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, domnul Adrian Miuțescu.

Ȋn perioada imediat următoare, respectiv 07- 08.11.2020 alte 5 astfel de containere au fost instalate și transportate la alte unități spitalicești din județul Argeș, respectiv Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul Valea Iașului și Spitalul Leordeni, urmȃnd ca Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență “Cpt.Puică Nicolae“ al Județului Argeș să asigure dezinfecția și amenajarea corespunzătoare a acestora.

Ȋn aceeași perioadă, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne prin Direcția Medicală au fost transportate și instalate alte două construcții ușoare din elemente modulate, în vederea aplicării măsurilor de prevenire și limitare a transmiterii infecțiilor cu noul Coronavirus Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota București și Spitalului Sf.Pantelimon București, ca ajutor umanitar de urgență, cu titlu gratuit, respectiv o construcție ușoară din elemente modulate.

Totodată, prin mobilizarea personalului uităţilor teritoriale cȃt și a structurilor teritoriale pentru probleme speciale din subordinea ANRSPS, alte construcții ușoare din elemente modulate au fost transportate și instalate la destinatie, la solicitarea Ministerului Apărării Naționale - Colegiului Național Militar Ștefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc din județul Suceava.

Concomitent, alte produse acordate ca ajutor umanitar de urgență au fost transportate la destinație, după cum urmează:

- Suceava: Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou- Suceava (3 construcții ușoare), Spitalului Municipal Sf. Doctori Cosma și Damian -Rădăuți (1 construcție ușoară), Spitalului Municipal Vatra Dornei (2 construcții ușoare), Spitalului Municipal Câmpulung, Spitalului Orășenesc Gura Humorului - elemente cazarmament, Spitalului de Boli Cronice Siret - elemente cazarmament, Spitalului Municipal Fălticeni - elemente cazarmament.

- Cluj: Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-UPU (2 construcții ușoare), Institutul Oncologic Cluj-Napoca (1 construcție ușoară), Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello (2 construcții ușoare), Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca (1 construcție ușoară), Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca (1 construcție ușoară), Spitalului Municipal Gherla (1 construcție ușoară).

- Caraș-Severin: Serviciului Județean de Ambulanță Caraș-Severin (1 construcție ușoară), Spitalului Județean de Urgență Reșița (4 construcții ușoare), Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (2 construcții ușoare), Spitalului Orășenesc Oravița (1 construcție ușoară), Spitalului Orășenesc Moldova Nouă (1 construcție ușoară), Spitalului Orășenesc Oțelu Roșu (1 construcție ușoară).

“Am acţionat ȋncă din primele momente. Chiar daca aceste constructii modulare nu sunt destinate sectorului medical, prin punerea lor la dispoziție in vederea sprijinirii activităților de triere a pacienților suspecți de infecție cu Coronavirus (COVID – 19).

Printr-un efort consistent și susținut, prin cooperarea cadrelor medicale, sanitare, autorități publice și oameni ai legii, împreună vom învinge acest virus!

Medicii și asistenții sunt principalul nostru sprijin în această perioada. Să le oferim suport la rândul nostru este gestul normal, uman pe care-l puteam face. Le mulțumim din suflet pentru eforturile extraordinare! Voi sunteți cei spre care ne îndreptăm cu încredere și speranță.

Suntem alături de Guvernul Romȃniei și de toate celelalte autorităţi care sunt implicate în lupta anti-COVID, oferind sprijin și resurse pentru a asigura continuitate operațiunilor critice. Multumesc echipei ANRSPS pentru mobilizare. Rămânem uniți!”

Gh. Alecsei

09.11.2020 - În perioada 03 – 06 noiembrie 2020, în județul Argeș, s-a desfășurat sub formă de aplicație metodică, pe baza unui scenariu semi-fictiv, adecvat îndeplinirii obiectivelor planificate, etapa propriu-zisă a Exercițiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare - ”MOBEX AG - 20”.

Activitatea a fost condusă de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, structura de specialitate a Guvernului României în domeniul de referință, în cooperare cu reprezentanți ai structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale) și ai ministerelor/autorităților de resort cu atribuții pe linia pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare (Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Lucrărilor Publice, Administrației și Dezvoltării, precum și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru restrâns, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus Sars-Cov-2, cu participarea domnului Gheorghe Alecsei, Președintele ANRSPS.

Pe timpul exercițiului a fost evaluat potențialului economic și uman al autorităților administrației publice locale, instituțiilor și operatorilor economici, la nivelul județului Argeș, în vederea identificării resurselor materiale, financiare și a forței de muncă necesare susținerii efortului de apărare și asigurării continuității activităților economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război, potrivit legii, urmând ca principalele concluzii, propuneri, eventualele dificultăți, constrângeri și limitări constatate să fie analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării în vederea dispunerii măsurilor care se impun.

Menţionăm că evenimentele prezentate nu au avut legătură cu situația geostrategică actuală, în cadrul scenariului simulȃndu-se punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei județului Argeș pentru apărare, valabil în perioada 2017-2020 și implementarea la nivelul județului a Programului cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare și a Planului de rechiziţii de bunuri şi prestări de servicii în interes public județean.

02.11.2020 - Ȋntrunirea Comisiei Centrale de Rechiziţii la sediul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din 29.10.2020

Președintele ANRSPS, domnul Gheorghe Alecsei, a condus ȋn data de 29.10.2020, ȋn calitate de preşedinte al Comisiei Centrale de Rechiziții, şedinţa Comisiei Centrale de Rechiziţii, alături de domnul director general al Direcţiei Generale Probleme Speciale, col Călin-Ioan Almășan.

Pe perioada stării de urgenţă, la nivelul judeţului laşi a fost dispusă şi efectuată măsura excepţională a rechiziţiei, în condiţiile legii, a Hotelului Nicolina aparţinând Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă T.B.R.C.M. SA - Sucursala Nicolina laşi, de către Comisia mixtă de rechiziţii a judeţului laşi în folosul Primăriei Municipiului lasi.

Principalul subiect de pe ordinea de zi a ședinţei a fost dezbaterea situației susmenționate.

Rechiziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public au caracter excepţional având în vedere măsurile extraordinare care se iau pe timpul stărilor instituite/declarate în condiţiile legii.

Precizăm faptul că ȋn cursul anului 2019 nu au apărut reglementări legislative noi în domeniul rechiziţiilor, cu implicaţii privind modul de funcţionare a Comisiei Centrale de Rechiziţii.

Ȋntrunirea s-a desfășurat cu respectarea strictă a măsurilor de protecție pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV 2.

26.10.2020 - Ȋn perioada 12 - 15.10.2020, pe teritoriul României, a avut loc un zbor de observare Cer Deschis executat de către Federaţia Rusă.

Activitatea reprezintă o parte a aplicării regimului de observare aeriană reciprocă stabilit de Tratatul privind Cerul Deschis, constând din obligația de a primi zboruri de observare pe teritoriul național. Zborul a acoperit un traiect de aproximativ 900 km.

Activitățile s-au derulat cu respectarea strictă a măsurilor de protecție pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV 2.

Pentru această misiune, Federaţia Rusă a constituit partea observatoare, reprezentanţii României acordând sprijinul pentru buna desfăşurare activității strict în marjele impuse de tratat.

23.10.2020 - În perioada 19 – 23 octombrie 2020, în județul Ialomița, s-a desfășurat Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare, denumit „MOBEX IL-20”.

Activitatea este una de maximă importanță, ea fiind aprobată prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în baza căreia, periodic, Guvernul României, prin structurile abilitate, evaluează stadiul pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare, în conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 45/1994 privind apărarea națională a României, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 17 din Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, republicată.

Pe timpul exerciţiului au fost astfel verificate și evaluate documentele de mobilizare elaborate în acest sens, precum şi activităţile și modalităţile de punere în aplicare a acestora, iar ehipele de observare – evaluare au fost constituite din reprezentanți ai structurilor din cadrul Forțelor sistemului național de apărare potrivit domeniilor de responsabilitate specifice..

„Suntem conștienți de faptul că în situația epidemiologică actuală pe care o trăim cu toții, în care țara noastră este expusă riscurilor de răspândire a virusului COVID-19, suntem obligați să așezăm problematica securității și apărării naționale acolo unde îi este locul și indiferent de situația dificilă în care acționăm trebuie să ne îndeplinim cu toții obligațiile asumate, astfel încât protejarea vieții oamenilor și a bunurilor acestora să continue a fi dezideratul suprem pentru care să ne unim cu toții eforturile și acțiunile."

Gh.Alecsei

Scopul exercițiului a vizat evaluarea potențialului economic și uman disponibil la nivelul județului Ialomița pentru asigurarea resurselor necesare susținerii efortului de apărare, în situații care impun măsuri excepționale, potrivit legii, în caz de mobilizare și/sau război.

Activitatea a fost condusă de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, structura de specialitate a Guvernului României în domeniul de referință, în cooperare cu reprezentanți ai structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale) și ai ministerelor/autorităților de resort cu atribuții pe linia pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare (Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Lucrărilor Publice, Administrației și Dezvoltării, precum și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

22.10.2020 - 12-15 Octombrie 2020: Inspecţia condusă de Federaţia Rusă pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011, cu participarea Direcției Controlul Armamentelor și Verificare (DCAV), din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale

Ca o caracteristică generală, ANRSPS, prin DCAV pune ȋn aplicare politica guvernamenală ȋn domeniul implementării actelor internaționale la care statul roman este parte pe linia controlului armamentelor, creșterii încrederii și securității naționale.

Inspecţia s-a derulat în strictă conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011. Echipa de inspecţie a Federaţiei Ruse a primit informările solicitate şi a fost transportată în teren, în locaţiile pe care a dorit să le verifice.

Activitățile s-au derulat cu respectarea strictă a măsurilor de protecție pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV 2.

Atât personalul DCAV din cadrul echipei de însoţire, cât şi cel desemnat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) a făcut toate eforturile pentru derularea în condiţii cât mai bune a activităţii de verificare. De asemenea, modul de cooperare cu reprezentanţii tuturor unităţilor militare verificate, a fost apreciat în mod deosebit, întrucât a permis conducerea activităţii cu date primite şi consiliere în timp real.

România acordă o atenție deosebită implementării în cele mai bune condiții a tuturor angajamentelor asumate în domeniul controlului armamentelor și al măsurilor de creștere a încrederii și securității în spațiul OSCE.

15.10.2020 - Având în vedere solicitarea formulată de Spitalul Universitar de Urgență București, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, cu aprobarea domnului prim-ministru Ludovic Orban, acordă ca ajutor umanitar intern de urgenţă cu titlu gratuit din rezervele de stat, o construcție ușoară din elemente modulate Spitalului Universitar de Urgență București, unitate sanitară aflată în subordinea Ministerului Sănătății.

Ȋn vederea asigurării nevoilor de izolare și triere a pacienților suspecți de infecție cu Coronavirus (COVID – 19) care sosesc la centrul medical antemenționat, ANRSPS prin UT 350, a transportat produsele la destinație ȋn data de 19.10.2020.

12.10.2020 - Aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor produse și acordarea acestora, cu titlu gratuit, Ministerului Afacerilor Interne - Direcției Medicale - Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota, în vederea aplicării măsurilor de prevenire și limitare a transmiterii infecțiilor cu noul Coronavirus (2019-nCoV)

Ȋn contextul numărului mare de cazuri de infectare cu virusul SARS – COV2 din ultimele zile, prim-ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban a aprobat acordarea imediată ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, a două construcții ușoare din elemente modulare, echipate fiecare cu un pat, o saltea, o pătură, o față de pernă și două cearceafuri, necesare pentru efectuarea triajului epidemiologic al pacienților care solicită accesul în incinta Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota.

Spitalul de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota este structură a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în subordinea Direcției Medicale care asigură organizarea, coordonarea, îndrumarea şi controlul întregii activităţi medico-sanitare umane şi veterinare în toate unitățile instituției în scopul asigurării sănătăţii, menţinerii capacităţii de efort a efectivelor, creşterii calităţii serviciilor medicale şi de recuperare medicală a personalului.

Transportul construcţiilor uşoare din elemente modulate s-a realizat ȋn data de 15.10.2020, prin grija Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Unitatea Teritoriala 350.

07.10.2020 - Ȋn contextul creşterii susţinute a numărului de cazuri noi de infectare cu virusul COVID 19, ANRSPS susține eforturile Guvernului Romȃniei de gestionare eficientă a crizei sanitare și de limitare a răspȃndirii virusului

Prim-ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor produse și acordarea acestora cu titlu gratuit, Ministerului Afacerilor Interne - Direcției Medicale - Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu ”Dr. Nicolae Kretzulescu”, în vederea aplicării măsurilor de prevenire și limitare a transmiterii infecțiilor cu noul Coronavirus (2019-nCoV).

„Numărul mare de cazuri pozitive din ultima perioadă pune o presiune tot mai însemnată asupra noastră, asupra tuturor. Suntem alături de Guvernul Romȃniei și de toate celelalte autorităţi care sunt implicate în lupta anti-COVID, oferind sprijin și resurse pentru a asigura continuitate operațiunilor critice.

Ȋncă o misiune ȋncheiată cu succes. Așadar, ANRSPS este la datorie pentru siguranța cetățenilor și ȋncurajează la conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu acest virus. Am speranța că, printr-un efort colectiv, putem atenua consecințele nefaste cauzate de pandemia COVID-19.”

Gh. Alecsei

Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu ”Dr. Nicolae Kretzulescu” este structură a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în subordinea Direcției Medicale care asigură organizarea, coordonarea, îndrumarea şi controlul întregii activităţi medico-sanitare umane şi veterinare în toate unitățile MAI. în scopul asigurării sănătăţii, menţinerii capacităţii de efort a efectivelor, creşterii calităţii serviciilor medicale şi de recuperare medicală a personalului.

Ajutorul solicitat a constat ȋn distribuirea unei construcții ușoare din elemente modulare echipată cu un pat, o saltea, 1 pătură, o față de pernă și două cearceafuri, necesară pentru efectuarea triajului epidemiologic al pacienților care solicită accesul în incinta Centrului Medical, iar transportul produselor până la destinație s-a realizat la data de 07.10.2020, prin grija ANRSPS.

06.10.2020 - Guvernul Romȃniei a aprobat scoaterea din rezervele de stat a stat a 8 construcții ușoare din elemente modulare pentru protecţia populaţiei împotriva COVID 19, in vederea amenajării a două puncte de triaj epidemiologic pentru unitățile spitalicești din județul Cluj

Ȋn contextul numărului mare de cazuri de infectare cu virusul SARS – COV2 din ultimele zile, prim-ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban a aprobat acordarea imediată ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, a 8 construcții ușoare din elemente modulate, în valoare de 114.240 lei, exclusiv transportul, ca urmare a solicitării Instituţiei Prefectului - Județul Cluj - CJSU Cluj..

Distribuirea construcţiilor uşoare din elemente modulare s-a realizat ȋn data de 6.10.2020, de către Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, prin grija Instituţiei Prefectului - Judeţul Cluj și cu sprijinul Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Județul Cluj.

Așadar, având în vedere că urmează sezonul rece, iar triajul pacienților se face în corturi la majoritatea spitalelor din județ, cele 8 construcții ușoare din elemente modulate ajunse la destinație au fost repartizate astfel: 3 la Unitatea de Primiri Urgență Cluj-Napoca, 3 la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și 2 la Secția Clinică de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

După încetarea efectelor pandemiei, produsele rămân la dispoziţia Instituţiei Prefectului - judeţul Cluj, urmând a fi folosite pentru protecţia populaţiei, în cazul apariţiei altor situaţii de urgenţă pe raza judeţelor, cu menţinerea destinaţiei produselor acordate ca ajutor umanitar intern de urgenţă, cu titlu gratuit, din rezervele de stat.

21.08.2020 - ANRSPS se alatură efortului guvernamental de digitalizare a administrației publice

În acest context, au fost făcuți primii pași pe calea digitalizării, drept pentru care, la nivelul instituției sunt în desfășurare următoarele principalele acțiuni:

 • este în curs de implementare o aplicaţie de management al documentelor (DMS), adaptată specificului instituţional în ceea ce priveşte circulaţia documentelor în format electronic și gestionarea acestora, permiţȃnd totodată crearea unei arhive centrale de documente și date.
 • au fost declanșare procedurile specifice privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul instituției.
 • s-a implementat un software eficient de monitorizare şi localizare a mijloacelor de transport aflate în dotarea ANRSPS aparat propriu şi la nivelul Unităţilor Teritoriale subordonate, permițând astfel realizarea unui management integrat în timp real a resurselor auto, în vederea optimizării administrării acestora, precum și coordonarea facilă a desfășurării misiunilor operative de intervenție privind acordarea și livrarea (transportul) ajutoarelor umanitare
 • s-au inițiat măsurile pentru implementarea la nivelul instituției (aparat propriu și unități teritoriale subordonate) a unui software integrat de management și gestiune a resurselor, financiare, materiale și umane, acțiune care odată finalizată va conduce digitalizarea informației și accesarea ei imediată, oferind astfel posibilitatea luării unor decizii rapide.

„Digitalizarea României reprezintă o axă prioritară a Programului de Guvernare. Evoluția tehnologică, provocările legate de pandemia COVID, ne obligă să privim hârtia, ștampila și semnătura, din perspectiva vremurilor actuale, reinventându-le și adoptându-le într-o formă modernă digitalizată.

"Așadar, suntem o instituție importantă și ne dorim să gestionăm eficient administrarea rezervelor de stat si a rezervelor de mobilizare, pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă, derularea intervenţiilor operative pe timpul situaţiilor de urgenţă, precum și îndeplinirea obligaţiilor pe linia controlului armamentelor, creşterea încrederii şi securităţii naționale.

Avem o activitate amplă ȋn ceea ce privește infrastructura sistemului naţional de apărare. Or, ȋn cazul nostru este cu atȃt mai important, cu cȃt toate constrangerile de natură birocratică pot avea consecinţe directe asupra securității naţionale.

Nevoia de utilizare a unor instrumente avansate de tehnologie a informației este cu atât mai presantă în cazul ANRSPS, care face parte din instituțiile din domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Ne dorim degrevarea fluxului operațional, transformarea birocrației greoaie și a proceselor tradiționale fizice ȋn experiențe moderne și convenabile, orientate spre optimizarea activității. Digitizarea este primul pas spre cel mai rapid mod de a economisi resurse aparent neglijabile dar realmente costisitoare în fluxul informațional și operațional al instituției.

Colegii mei au înțeles nevoia schimbării și au abordat viziunea modernă. Viziunea trebuie să fie mai largă şi mai acoperitoare, iar digitalizarea trebuie să producă beneficii instituției și implicit statului roman.

Ne aflăm ȋntr-un amplu proces de transformare. Este un drum lung, dar ANRSPS face acum abia primii paşi.”

19.08.2020 - Ajutor umanitar de urgență de la Guvernul Romȃniei, prin ANRSPS, pentru protecția populației și asigurarea asistenței medicale necesare în tratamentul pacienților infectați cu virusul COVID 19

Astfel, prim-ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban a aprobat ca măsură cu aplicabilitate directă și imediată scoaterea din rezervele de stat a unor produse și acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit la solicitarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba, Spitalului Municipal Blaj și Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara, respectiv 10 construcții uşoare din elemente modulate și cazarmamentul aferent.

Distribuirea construcţiilor uşoare din elemente modulate s-a efectuat de comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, prin grija Instituţiei Prefectului - Judeţul Alba și Instituţiei Prefectului - Judeţul Timiș, iar transportul produselor până la locul de destinaţie indicat s-a realizat prin grija ANRSPS, prin unitățile teritoriale subordonate, ȋn data de 18.08.2020.

„Așadar, ȋncă o misiune ANRSPS ȋncheiată cu succes. Mulțumesc echipei pentru mobilizarea imediată. Ȋmpreună, ne facem datoria cu responsabilitate și devotament. Suntem alături de cei ce se află în primele linii pentru a ține sub control răspândirea COVID-19. Să respectăm cu toții munca și eforturile extraordinare făcute de acești eroi.”

Gh. ALECSEI

După încetarea efectelor epidemiei determinate de coronavirusul SARS-CoV-2, cantităţile de produse preluate, în măsura în care nu trebuie supuse dezinfectării sau decontaminării, rămân la dispoziţia Instituţiei Prefectului - Judeţul Arad şi urmează a fi folosite pentru protecţia populaţiei afectate, în cazul apariţiei altor situaţii de urgenţă pe raza judeţului, cu menţinerea destinaţiei produselor acordate ca ajutor umanitar intern de urgenţă, cu titlu gratuit, din rezervele de stat.

10.08.2020 - ANRSPS se implică activ în demersul de a răspunde apelului de sprijin venit din partea autorităților libaneze, pentru gestionarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut, la data de 4 august

Romȃnia s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenței internaționale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă. Guvernul României și societatea civilă și au răspuns imediat apelului solicitat iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale au fost donate către statul libanez.

Așadar, Prim ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban, a aprobat ȋn data de 07.08.2020, folosirea unor produse din rezerva Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale din domeniul sănătății, pentru ajutorul acordat înlăturării urmărilor dezastrului provocat de explozia din capitala Republicii Libaneze.

Ajutoarele, constând în medicamente și materiale sanitare, au fost preluate de Forțele Armate Libaneze și vor fi distribuite spitalelor din prima linie, care îngrijesc persoanele rănite în dubla explozie ce a zguduit capitala libaneză la 4 august.

10.08.2020 - Prim ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban, a aprobat ȋn Ședinţa de Guvern din data de 07.08.2020, Sinteza activităţii privind modul de pregătire şi de efectuare a rechiziţiilor de bunuri şi a prestărilor de servicii în interes public, la nivel naţional, în anul 2019, potrivit prevederilor art. 18 lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 132/1997 privind rechiziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public

Documentul a fost analizat şi aprobat în şedinţa Comisiei Centrale de Rechiziţii, desfăşurată la sediul principal al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în data de 01 iulie 2020.

Acesta a evidenţiat faptul că activităţile CCR/CMR, respectiv ale secretariatelor tehnice ale acestora s-au desfăşurat în condiţii corespunzătoare, fiind îndeplinite obiectivele şi sarcinile stabilite prin legislaţia în vigoare. Resursele destinate rechiziţiilor la nivel teritorial au fost planificate în mod judicios şi au fost întocmite Planurile de rechiziţii, în scopul creşterii gradului de satisfacere a cererilor/nevoilor forţelor sistemului naţional de apărare, a instituţiilor publice şi a operatorilor economici cu sarcini pe timpul stărilor care impun luarea unor măsuri excepţionale

05.08.2020 - Continuitate în adoptarea de măsuri necesare pentru prevenirea COVID-19, ȋn contextul numărului mare de cazuri de infectare din ultimele zile

La solicitarea Instituției Prefectului Județului Galați, Guvernul Romȃniei a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor produse și acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, pentru amenajarea Centrului de Urgență, amplasat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasa Parascheva” Galați.

Așadar, ȋn baza Hotărârii nr. 82/30.07.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați, s-au solicitat 35 paturi, 35 saltele, 35 pături, 140 cerşafuri, 70 feţe de pernă, pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasa Parascheva” Galați, în scopul amenajării Centrului de Urgență pentru Persoane fără Adăpost amplasat în curtea Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galați, ca locație alternativă atașată Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasa Parascheva” Galați.

Produsele au fost livrate la destinație și predate reprezentanților Instituției Prefectului - județul Galați ȋn dimineaţa zilei de 05.08.2020, prin grija Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

„Suntem cu toții implicați într-o situație care afectează viețile oamenilor. Această criză trebuie să ne împingă pe toți să dăm un exemplu de responsabilitate și solidaritate. Mulțumesc tuturor colegilor implicați în realizarea acestei misiuni.

Eforturile personalului medical român sunt uriașe, așa că este esențial să fim cât mai mulți, uniți și alături de ei. Doar împreună putem să depășim aceste momente dificile.”

Gh. ALECSEI

03.08.2020 - Astăzi 03.08.2030, la sediul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), a avut loc festivitatea de înaintare în grad, a dlui (Au.) CÎRCEANU Nicolae Livius – Oliver, într-un cadru restrâns, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus Sars-Cov-2

Așadar, datorită activității desfășurate la un nivel ridicat de profesionalism, prin Ordinul Minstrului Apărării Naţionale nr. M.P. 652 Din 07.07.2020, în baza prevederilor art. 53 şi ale art. 54 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 16 din H.G. nr. 106/2011, Ghidul carierei cadrelor militare din structurile Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, pe data de 31.07.2020 locotent-colonelul (Au.) CÎRCEANU Nicolae Livius - Oliver detaşat pentru a executa misiuni în afara Ministerului Apărării Naţionale la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, se înaintează în gradul de colonel, la termen.

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru restrâns, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus Sars-Cov-2, ȋn prezenţa personalului cu funcţii de conducere din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, iar festivitatea a fost condusă de domnul Gheorghe Alecsei, președintele instituţiei.

„ȋi urez în continuare o carieră încununată de succes și de împlinire profesională.”, a transmis domnul Gheorghe Alecsei.

22.07.2020 - Ȋn perioada 19-21.07.2020, o delegaţie a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) condusă de președintele instituţiei, domnul Gheorghe ALECSEI, alături de domnul director general al Direcţiei Generale Probleme Speciale, col Călin-Ioan Almășan, a efectuat vizite de documentare la operatorii economici și depozitele de produse speciale din industria de apărare, ȋn vederea verificării capacităţilor de producţie existente, precum și ȋndeplinirea sarcinilor din planul de pregătire a economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare.

Rezervele de mobilizare fac parte din domeniul public al statului și se asigură din producţia internă ori din import. Pe baza planului de pregătire a economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, operatorii economici şi alte instituţii publice specializate care au sarcini la mobilizare, constituie şi păstrează din timp de pace, rezervele de mobilizare necesare pentru realizarea sarcinilor la declararea mobilizării sau a stării de război. .

Documentarea a vizat atât modul de păstrare a produselor ce constituie rezervele de mobilizare din domeniul industriei pentru apărare, cât şi înţelegerea obligaţiilor generate părţilor implicate.

21.07.2020 - Ȋn contextul numărului mare de cazuri de infectare cu virusul SARS – COV2 din ultimele zile, Guvernul Romȃniei a aprobat scoaterea din rezervele de stat a 30 construcții ușoare din elemente modulare pentru Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” București, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, Direcția Medicală.

Prim-ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban a aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 557 din 16 iulie 2020, scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora cu titlu gratuit Ministerului Apărării Naţionale - Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr.Carol Davila" Bucureşti.

Produsele sunt destinate înlocuirii completelor modulare universale de campare/tip corturi gonflabile existente în perimetrul Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, ȋn contextul condițiilor dificile în care își desfășoară activitatea personalul medical, auxiliar și administrativ încadrat la spital.

Preluarea construcţiilor uşoare din elemente modulare s-a efectuat ȋn data de 20-21.07.2020, pe bază de proces-verbal de predare-primire, cu constatarea stării constructiv-funcţionale. Transportul până la locul de destinaţie indicat de Ministerul Apărării Naţionale s-a realizat prin grija Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Unitatea Teritorială 350 POPEȘTI LEORDENI-IF.

Acestea vor rămâne în administrarea Ministerului Apărării Naționale - Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” București, care va asigura gestionarea şi conservarea acestora.

03.07.2020 - Continuă ajutorul umanitar de urgență pentru familiile sinistrate din județul Alba

Ȋn urma inundaţiilor ȋnregistrate ȋn ultima perioadă care au provocat mari pagube materiale și au determinat evacuarea mai multor persoane, A.N.R.S.P.S. a intervenit ȋn data de 02.07.2020, la solicitarea Instituţiei Prefectului - judeţul Alba.

Prim-ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban, a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, constând în 4 construcţii uşoare din elemente modulare cu dotările aferente şi 14 aragazuri cu butelii.

Astfel, ajutorul vine ȋn completarea mobilizării din data de 26 iunie a.c., cȃnd 10 construcții ușoare din elemente modulare au fost transportate și predate reprezentanților Instituției Prefectului Alba.

01.07.2020 - Ȋntrunirea Comisiei Centrale de Rechiziţii la sediul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din 01.07.2020

Președintele ANRSPS, domnul Gheorghe Alecsei, a condus ȋn data de 01.07.2020, ȋn calitate de preşedinte al Comisiei Centrale de Rechiziții, şedinţa Comisiei Centrale de Rechiziţii, alături de domnul director general al Direcţiei Generale Probleme Speciale, col Călin-Ioan Almășan.

Comisia Centrală de Rechiziţii, organ de pregătire şi executare a rechiziţiilor, din subordinea Guvernului, este compusă din reprezentanți a 15 ministere și instituții publice la nivel central. Aceasta este convocată anual sau ori de câte ori este nevoie, de către preşedinte.

La eveniment a participat secretarul general al Guvernului, domnul ministru Antonel TĂNASE, care și-a exprimat intenția de a sprijini activitatea ANRSPS ȋn toate demersurile sale și ȋn paşii care trebuie făcuţi în continuare.

Ȋn data de 04 iunie 2020, s-a publicat ȋn Monitorul Oficial Ordonanța de urgență nr. 91/2020 privind trecerea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Guvernului și în coordonarea Secretariatului General al Guvernului și pentru modificarea unor acte normative.

Pe ordinea de zi a ședinţei s-au regăsit următoarele problematici:

 • actualizarea componenţei Comisiei Centrale de Rechiziţii (CCR), precum și a Secretariatului tehnic permanent al CCR;
 • sinteza modului de pregătire a rechiziţiilor de bunuri şi a prestărilor de servicii în interes public;
 • lista cu preţurile principalelor bunuri consumptibile rechiziţionabile, necesare estimării fondurilor folosite la plata despăgubirilor acestora, pentru anul 2020, Nota de prezentare a acesteia și adoptarea Hotărârii CCR pentru aprobarea Listei;
 • prezentarea situaţiei centralizatoare cu propunerile de redistribuire a unor bunuri rechiziţionabile excedentare către judeţele unde au fost identificate deficite în planurile de rechiziţii județene/al municipiului București.

Precizăm faptul că ȋn cursul anului 2019 nu au apărut reglementări legislative noi în domeniul rechiziţiilor, cu implicaţii privind modul de funcţionare a Comisiei Centrale de Rechiziţii. Totodată, ședința CCR planificată în luna martie 2020 nu s-a desfășurat având în vedere măsurile de protecție impuse în domeniul sănătății publice necesare combaterii răspândirii infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Astfel, problematica propusă a fi dezbătută la acea dată a fost reluată pentru aprobare/adoptare în ședința din data de 01.07.2020.

26.06.2020 - Ajutor umanitar de urgență de la Guvernul Romȃniei, prin ANRSPS, pentru familiile sinistrate, ca urmare a inundaţiilor determinate de ploile abundente din ultimele zile produse în județul Alba

Ca urmare a efectelor produse de fenomenele meteorologice abundente din ultima perioadă, mai multe localități pe raza județului Alba au fost afectate de inundații.

Astfel, prim-ministrul Romȃniei, domnul Ludovic Orban a aprobat ca măsură cu aplicabilitate directă și imediată pentru protecția populației afectate de inundațiile produse în județul Alba, scoaterea din rezervele de stat a unor produse și acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit.

Printr-o mobilizare imediată a ANRSPS, produsele au fost transportate și predate reprezentanților Instituției Prefectului - județul Alba ȋn dimineaţa zilei de 26.06.2020.

Valoarea ajutorului umanitar este de 178.976 lei (inclusiv TVA), constând în 10 construcții ușoare din elemente modulare cu dotările aferente destinate strict populaţiei sinistrate, precum şi ȋn asigurarea unei cantităţi de 3 tone motorină, necesară înlăturării efectelor inundaţiilor din Municipiul Aiud.

„ANRSPS are ca rol asigurarea măsurilor necesare pentru realizarea protecţiei populaţiei.

Suntem alături de toate structurile implicate. Ȋmpreună, ne facem datoria cu responsabilitate și devotament.

Mulţumesc colegilor mei implicați ȋn această misiune pentru eficienţa de care au dat dovadă.”

Gh. ALECSEI

25.06.2020 - Ca urmare apariției în spațiul public a unor informații potrivit cărora Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (A.N.R.S.P.S.) a scos la licitație 600.000 de tone de grâu de panificație, apreciem necesitatea unei clarificări și informări publice referitoare la acest aspect, respectiv:

A.N.R.S.P.S. are în derulare o licitație pentru atribuirea unui acord-cadru de prestări servicii de depozitare grâu, pe o perioada de 10 ani, respectiv "Acord-cadru de servicii pentru depozitarea cantității maxime de 600.000 tone grâu de panificație gradul Ro nr.v1".

Documentele de achiziții publice sunt disponibile pentru acces direct, nerestricționat, complet și gratuit la: https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100096077. Totodată, informații suplimentare pot fi obtinute accesând adresa antemenționată.

Așadar, A.N.R.S.P.S. nu a demarat achiziții de grâu și nu a întreprins acțiuni de stabilire a prețului de achiziție vehiculat, toate procedurile fiind realizate conform prevederilor legale, într-o manieră transparentă și competitivă.

07.05.2020 - Mobilizare pentru cei din linia întâi: continuă implicarea ANRSPS, pentru susținerea eforturilor autorităților statului, de combatere a pandemiei de Covid19, contribuind la amenajarea spitalului militar de campanie de la Timişoara, prin scoaterea din rezervele de stat a unor produse care vor fi acordate ca ajutor, cu titlu gratuit, Spitalului Clinic Militar de Urgenţă “Dr. VICTOR POPESCU”

La solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, Primul Ministru al Romȃniei, dl. Ludovic Orban și Ministrul Afacerilor Interne, dl Marcel Vela, au aprobat scoaterea din rezervele de stat, în regim de urgență, a 9 construcţii uşoare din elemente modulare, 120 paturi, 120 saltele de pat, 120 de pături, 960 cearşafuri, 480 feţe pernă, necesare asigurarii dotării Sistemului Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT), respectiv amenajării spațiilor administrative şi medicale.

Spitalul militar de campanile ridicat de Ministerul Apărării Naționale cu sprijinul Minsterului de Interne este organizat pe unităţi de triaj, zone pentru radiologie, sterilizare, laborator şi decontaminare, unitatea fiind destinată cazurilor uşoare şi medii de Covid19 din Timiş şi judeţe din vestul ţării.

Transportul produselor până la destinaţie se realizează cu mijloacele de transport specializate din dotarea unităților teritoriale subordonate ANRSPS, valoarea totală a ajutorului fiind de 303.340 lei.

“Suntem în serviciul patriei, alături de toți care sunt la datorie în prima linie.
Greul ȋncă nu a trecut. Cu aportul fiecăruia din noi, dând dovadă de responsabilitate și solidaritate, am convingerea că vom reuși să depășim și aceste momente dificile.

Mulțumesc tuturor colegilor implicați în realizarea acestei misiuni.”

Gh. ALECSEI

28.04.2020 - Ajutor acordat de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale spitalului militar de campanie de la Timişoara, pentru instalarea și operaționalizarea celui de-al treilea Sistem Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT)

ANRSPS continuă implicarea, alături de celelalte autorități ale statului, pentru susținerea demersurior de combatere a pandemiei cu CoViD-19, prin sprijinul acordat pentru instalarea și operaționalizarea celui de-al treilea Sistem Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT) la Timișoara, în incinta stadionului CFR.

Astfel, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, Primul Ministru al Romaniei, dl. Ludovic Orban și Ministerul Afacerilor Interne, au aprobat, ca măsură cu aplicabilitate directă și imediată, scoaterea cu titlu gratuit din rezervele de stat, a unor produse acordate ca ajutor umanitar de urgență, Spitalului Clinic Militar de Urgenţă “dr.Victor Popescu” Timişoara.

Ajutorul constă ȋn 9 bucăţi construcţii uşoare din elemente modulare, necesare instalării şi operaţionalizării Sistemului Modular de Izolare şi Tratament (SMMIT) din municipiul Timişoara.

La patru zile de la demararea lucrărilor, spitalul militar de campanie de la Timişoara este aproape finalizat, urmând să fie dat în folosinţă.

Transportul construcţiilor uşoare din elemente modulare s-a efectuat cu mijloace auto de transport din dotarea ANRSPS UT345 şi ANRSPS UT355.

“Suntem alături de cei din linia întâi, de eroii acestor zile, de personalul militar și cel medical.”

Gh. ALECSEI

27.04.2020 - Ziua A.N.R.S.P.S.

La mulți ani ANRSPS!

Începând cu anul 2017, la data de 27 aprilie, se aniversează Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS). Cu acest prilej, Președintele ANRSPS Gheorghe ALECSEI, transmite următorul mesaj:

“Suntem pe deplin conștienți că trecem printr-o perioadă de grea, dar este momentul să fim uniți, cerebrali și toleranți.

Aflȃndu-ne în stare de urgență, cu toții simțim privațiunile și restricțiile impuse de aceasta.

Astfel, anul acesta, sărbătorim Ziua ANRSPS, în circumstanțe specifice prezentului, făcându-ne datoria cu profesionalism și responsabilitate, seriozitate și implicare, în serviciul patriei, conștienți fiind că îndeplinirea misiunilor încredințate va contribui la realizarea obiectivelor din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței și securității naționale, la care instituția noastră este parte.

De la preluarea mandatului de președinte al ANRSPS și până în prezent, am apreciat profesionalismul angajaților acestei instituții și totodată am constatat că, deși sunt o serie de dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în mod special cauzate de deficitul resurselor umane, misiunile încredințate ANRSPS au fost îndeplinite cu succes.

Din aceste considerente, vă mulțumesc pentru efortul depus și vă asigur de implicarea mea totală, în identificarea și punerea în practică, a oricărei soluții viabile ce va conduce la diminuarea și chiar eliminarea problemelor pe care le întâmpinați.

La mulți ani dragii mei colegi!”

Gh. ALECSEI

Această sărbătoare are ca reper istoric data de 27 aprilie 1933, când în Monitorul Oficial nr. 96 a apărut Legea asupra organizării națiunii și teritoriului pentru timp de războiu, al cărui rol a fost ca, pentru prima dată în istoria modernă, să definească locul și rolul componentelor națiunii și statului în organizarea apărării naționale.

Identitatea aparte creată printre celelalte structuri din cadrul M.A.I. prin instituirea aniversării reprezintă un real element de motivare spirituală pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor ce îi revin personalului care își desfășoară astăzi activitatea în cadrul A.N.R.S.P.S.

15.04.2020 - Sprijin de la Guvernul Romȃniei, prin ANRSPS pentru cei 130 de oameni rămaşi pe drumuri din Azuga judeţul Prahova, afectați de alunecarea de teren din data de 10.04.2020, care preventiv, au fost evacuați din locuinţele lor

La solicitarea adresată de Instituția Prefectului Prahova, cu aprobarea ministrului afacerilor interne Marcel-Ion Vela și a primului ministru al României Ludovic Orban, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), a acordat în regim de maximă urgență și operativitate un ajutor umanitar, constând în produse din rezerva de stat necesare pentru cazarea familiilor sinistrate din Azuga judeţul Prahova.

Astfel, începând cu sâmbăta 11.04.2020, în urma informării ofițerului din ANRSPS - Structura Teritorială pentru Probleme Speciale Prahova, despre alunecările de teren din localitatea Azuga PH, ANRSPS a dispus toate măsurile pentru a veni în sprijinul persoanelor sinistrate, prin acordarea de ajutoare umanitare. Ca urmare, s-a demarat asamblarea construcțiilor mudulare, destinate cazării persoanelor sinistrate și transportul lor către cea mai apropiată unitate rezervă de stat față de Azuga

În acest context, ȋn dimineața zilei de 14.04.2020, un convoi alcătuit din 9 camioane din dotarea unităților teritoriale, a plecat în jurul orei 6,00 din localitatea Popești Leordeni IF, către Azuga, transportând un număr de 15 căsuțe modulare, împreună cu tot cazarmamentul aferent.

Restul de 5 construcții modulare cu cazarmamentul aferent, au fost transportate la destinație în după amiaza aceleiași zile.

Ajutorul umanitar a constat în următoarele produse: 20 de construcții ușoare din elemente modulare, 30 de paturi, 80 de saltele de pat, 80 de pături, 80 de fețe de pernă, 160 de cearșafuri și 20 butelii cu aragaz, în valoare totală de 442.500 lei.

Produsele au fost puse la dispoziţia Instituţiei Prefectului judeţului Prahova, la locul stabilit de aceasta, de către unităţile teritoriale subordonate Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, transportul fiind asigurat cu mijloace auto proprii.

Toate eforturile noastre sunt concentrate la acest moment ȋn a gasi cele mai bune soluții și să acționăm rapid ȋn consecință, în sprijinul cetățenilor. Am convingerea că numai ȋmpreună, cu solidaritate și tărie morală, vom ieși cu bine din orice situație dificilă !

Gheorghe ALECSEI

La Azuga au fost prezenți: ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat în Ministerul afacerilor de Interne, Bogdan Despescu şi Gheorghe Sorescu, precum şi Gheorghe Alecsei, preşedintele ANRSPS, Barbu Ciprian-George primarul localității Azuga, Barbu Ciprian-George, Cristian Ionescu, prefectul județului Prahova, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, precum și alți reprezentanți ai CJSU Prahova și ai administrației locale.

06.04.2020 - ANRSPS se implică activ în lupta cu virusul SARS-CoV-2: “Am convingerea că numai împreună putem învinge această situație dificilă”, susține Gheorghe ALECSEI, președintele ANRSPS

Ministerul Afacerilor Interne a aprobat, ca măsură cu aplicabilitate direct și imediată, scoaterea din rezerva de stat, cu titlu gratuit, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), a unor produse acordate ca ajutor umanitar de urgență, la solicitarea Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei și a Copilului "Alessandrescu-Rusescu", unitate sanitară aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi Instituţiei Prefectului- judeţul Arad.

Colaborarea ȋntre instituții este esențială ȋn astfel de situații. Mulțumesc astfel domnului prim-ministru al României Ludovic Orban, domnului ministru al afacerilor interne Marcel Ion Vela și domnului secretar de stat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, pentru mobilizarea imediată.

Toate eforturile noastre sunt concentrate la acest moment pentru a gasi cele mai bune soluții ȋn a lupta cu efectele devastatoare ale acestui virus. Acum, mai mult ca oricȃnd, este nevoie să fim solidari și să acționăm rapid in consecință.

Am convingerea că numai ȋmpreună putem ȋnvinge această situație dificilă !

Gheorghe ALECSEI

Astfel, în conformitate cu art 52 din Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, ANRSPS a transportat la Arad, prin mijloace proprii, 150 paturi, 150 pături, 150 saltele și lenjerie de pat aferentă (300 cearșafuri și 300 fețe de pernă), sprijinind astfel demersul adminsitrației judetene ȋn decizia de a operaționaliza un spital mobil campanie în pavilionul EXPO Arad, unde vor fi internați arădenii cu simptome ușoare a infectării cu SARS-CoV-2 .

Totodată, Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei și a Copilului "Alessandrescu-Rusescu", unitate sanitară aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, i-a fost livrată o construcție usoară din elemente modulare, destinată asigurării nevoilor de izolare si triere a pacienţilor suspecţi de infecţie cu Coronavirus (COVID - 19) care sosesc la acest centru medical.

09.03.2020 - Încheierea cu succes a misiunii desfășurate în perioada 06 - 10.03.2020, în contextul sprijinului umanitar de urgență acordat Republicii Elene

Guvernul României și-a exprimat solidaritatea deplină cu Grecia în contextul situaţiei presiunii migraţioniste de la frontiera eleno-turcă, resursele alocate prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă ajungȃnd în Grecia în după-amiaza zilei de sâmbătă, prin grija ANRSPS.

Astfel, Secretariatul General de Protecție Civilă a organizat o ceremonie ȋn data de 10.03.2020, ȋn semn de mulțumire pentru țările și personalul implicat: Austria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, România, Norvegia, Lituania, Portugalia, Belgia, Serbia, Slovenia, Croația, Franța, Germania și Olanda.

La eveniment au participat domnul secretar general Nikos Chardalias, precum și domnul Michalis Chrisochoidis, ministrul pentru protecția cetățenilor din Republica Elenă.

În acest context, Ministrul a mulţumit pentru sprijinul acordat de România, apreciind poziţia susţinută de țara noastră ca fiind printre cele mai pro-europene intervenţii în contextul evenimentelor actuale, subliniind totodată importanța cooperării și creșterii rezilienței statelor europene la dezastre.

06.03.2020 - ANRSPS, punte de echilibru între responsabilitatea națională și solidaritatea europeană, în contextul ajutorului umanitar de urgență acordat Republicii Elene cu sprijinul Guvernului Romaniei, în perioada 06 - 10.03.2020

"Dimensiunea externă a migraţiei este o componentă esenţială în gestionarea fenomenului. Ȋn opinia mea, ȋn acest domeniu este nevoie de cooperare, de o coordonare eficientă între sectorul civil și cel militar, esențială pentru promovarea respectului pentru principiile umanitare, ca expresie fundamentală a solidarității europene.

Una dintre prioritățile mele pe termen scurt este consolidarea rezilienței ANRSPS pe plan intern și extern, iar ȋn acest sens ȋmi doresc o prezență vizibilă a activității noastre.", susține Gheorghe Alecsei, președintele ANRSPS.

Ajutoarele au fost acordate prin mobilizarea imediată a Guvernului României și a structurilor din subordine, domnul prim ministru al României Ludovic Orban dispunând în data de 04.03.2020 scoaterea din rezerva de stat a unor produse și acordarea acestora ca ajutor umanitar de urgență Republicii Elene în baza solicitării primite prin Mecanismul European de Protecție Civilă, prin Centrul European de Coordonare pentru Intervențiile de Urgență (ERCC)

Astfel, în dimineața zilei de vineri, 06.03.2020 convoiul ANRSPS însoțit de un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a plecat spre Atena de la sediul ANRSPS UT Popești Leordeni, jud Ilfov, și a ajuns la destinație în dupa-amiaza zilei sȃmbată, 07.03.2020, întocmai precum a fost prevăzut.

În semn de recunostință, în data de 10.03.2020, Secretariatul General de Protecție Civilă va organiza pentru țările și personalul implicat respectiv Austria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, România, Norvegia, Lituania, Portugalia, Belgia, Serbia, Slovenia, Croația, Franța, Germania și Olanda, o ceremonie la care este așteptat ministrul pentru protecția cetățenilor din Republica Elenă, domnul Michalis Chrisochoidis.

“Salut profesionalismul și implicarea în coordonarea acestei misiuni, a dlui Col. Ianchiș Daniel-Vasile, directorul Direcției Pregătirea Teritoriului pentru Apărare și Rechiziții, dlui ing. Bostan Emil, director ANRSPS UT 350 și a personalului din subordine, precum și dlui sublocotenent Alin Mucea - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a însoțit în permanență coloana. De asemenea, încredințez mulțumiri Consulatului General al României la Salonic, respectiv doamnei Ecaterina Petre pentru implicarea domniei sale în asigurarea condițiilor optime de cazare a personalului implicat şi a parcării în siguranță a autocamioanelor."

Totodată, adresez pe această cale respectuoase mulțumiri autorităților care ne-au facilitat traversarea punctelor de trecere a frontierei și felicit operativitatea atașatilor de afaceri interne acreditați în Bulgaria și Grecia, respectiv a dlui subcomisar Alexandru Iorgulescu si a dlui Constantin Dițoiu. Prin contribuția importantă a domniilor lor, convoiul a transportat materialele spre destinație în condiții de siguranță și operativitate, în timpul convenit și în condiții foarte bune.Am convingerea că echipa ANRSPS a oferit un răspuns pe măsura provocării reprezentate și transmit sincerele mele mulțumiri întregului personal implicat în succesul acestei misiuni. Drum bun la întoarcere și vă așteptăm cu drag pe toți sănătoși, acasă!”

05.03.2020 - Implicarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) în timp record la sprijinul pentru fluxul masiv de migranți care încearcă să intre în Grecia dinspre granița estică

Urmare a fluxului masiv de migranți care încearcă să intre în Grecia dinspre granița estică cu Turcia, autoritățile elene au solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

Avȃnd în vedere preocuparea Uniunii Europene în rezovarea problemei migrației, România și-a manifestat disponibilitatea de a oferi un ajutor umanitar extern Republicii Elene.

Astfel, în baza solicitării primite prin Mecanismul European de Protecție Civilă, prin Centrul European de Coordonare pentru Intervențiile de Urgență (ERCC), primul-ministru al României, domnul Ludovic Orban, a dispus furnizarea unui ajutor umanitar extern, prin scoaterea din rezerva de stat a unor produse și acordarea acestora ca ajutor umanitar de urgență Republicii Elene.

Ajutorul umanitar extern se ridică la valoarea de peste un milion de lei și constă în 100 de corturi, 400 de paturi și pături, 400 de saci de dormit, 400 saltele, 800 cearșafuri, 400 de cizme din cauciuc și 400 de pelerine de ploaie.

Transportul materialelor în Grecia se va realiza cu mijloace proprii din dotarea ANRSPS.

Coloana va fi însoțită de un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care va media activitățile de predare primire a materialelor.

 

“Mulțumim pe această cale domnului prim-ministru al României Ludovic Orban, domnului ministru al afacerilor interne Marcel Ion Vela și domnului secretar de stat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, pentru încrederea în instituția noastră și deschiderea manifestată prin mobilizarea imediată a structurilor din subordine.

În concordanță cu prevederile actualului Program de Guvernare, ne dorim o prezență vizibilă a activității noastre, a implicării ANRSPS în plan intern și extern.

Vom continua pe parcursul misiunii specifice să informăm asupra evoluției stadiului de realizare a măsurilor dispuse. La momentul de față ne exprimăm încrederea în derularea și reuşita acestei activităţi, iar ȋn semn de respect şi apreciere, salut efortul întregului personal implicat în această misiune.”

Gheorghe ALECSEI

03.03.2020 - Delegația României, condusă de președintele ANRSPS Gheorghe ALECSEI, prezentă la cea de a 30-a Reuniune anuală de evaluare a implementării Documentului de la Viena 2011 (AIAM), care se desfășoară ȋn Austria, ȋn perioada 03-04 martie 2020

În marja participării la reuniune, domnul președinte Gheorghe ALECSEI va avea întrevederi cu reprezentanți ai statelor cu care România colaborează îndeaproape în domeniul controlului armamentelor și va utiliza această ocazie pentru a contribui, prin discuții cu personalul Misiunii Permanente a României la OSCE, la optimizarea cooperării între structurile implicate în procesul de implementare. Reuniunea de evaluare a implementării (AIAM) oferă statelor participante la OSCE ocazia de a analiza, în fiecare an, practica implementării pachetului de măsuri cuprins în Documentul de la Viena 2011, oferind totodată o platformă pentru promovarea transparenței militare, în scopul reducerii tensiunilor și prevenirii conflictelor.

“România are un profil bine conturat pe dimensiunea politico-militară a securității europene, iar în acest context acordă o atenție deosebită punerii în aplicare, în cele mai bune condiții, a drepturilor și obligațiilor ce decurg din cele prevăzute de pachetul de măsuri specifice controlului armamentelor, creșterii încrederii și securității. Am convingerea că numai prin dialog statele participante pot facilita o mai bună înțelegere asupra provocărilor actuale și viitoare la adresa securității din spațiul OSCE”, susține Gheorghe Alecsei, președintele ANRSPS.

14.02.2020 - Evaluarea anuală a activității ANRSPS pe anul 2019

29.01.2020 - Dl. Gheorghe Alecsei a fost numit președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale