27.04.2024: Mesajul Președintelui cu ocazia Zilei A.N.R.S.P.S.

Cu ocazia zilei de 27 aprilie, care marchează aniversarea Zilei Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, vă transmit întreaga mea apreciere pentru implicarea și profesionalismul de care ați dat dovadă.

Prin contribuția fiecăruia dintre dumneavoastră am reușit să acordăm, prompt, ajutoare umanitare atât interne cât și externe.

Va urma o perioadă plină de provocări, sper să fim în continuare o echipă unită, așa cum ați demonstrat și până acum, să putem să creăm strategii solide care să asigure reziliența ANRSPS.

În acest context aniversar , vă transmit urări de sănătate, putere de muncă și mult succes în proiectele de perspectivă pe care le desfășurați, atât dumneavoastră cât și familiilor dumneavoastră.

LA MULȚI ANI, ANRSPS!

Georgian POP,

Președinte

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale

14.06.2023: Exercițiul de mobilizare „MOBEX HR-CV-23”

În perioada 12-16.06.2023 se desfășoară, în județele Harghita și Covasna, ”Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare - MOBEX HR-CV-23”.

Exercițiul de mobilizare este aprobat prin Hotărâre a CSAT în baza căreia, periodic, Guvernul României, prin structurile abilitate, evaluează stadiul pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare.

Ultimul exercițiu asemănător s-a desfășurat în județele Harghita și Covasna în anul 2015.

Potrivit obiectivelor exercițiului se verifică și evaluează potențialul economic și uman care poate fi utilizat de către operatorii economici, institutiile si autoritatile publice din județ pentru susținerea efortului de apărare.

Echipa de conducere a exercițiului este formată din reprezentanți ai Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și din cadrul ministerelor de resort cu atribuții pe linia pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare.

La deschiderea exercițiului au participat din partea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale președintele instituției, dl. Georgian POP, și directorul general al DGPS, dl. Col. Dr. Călin Ioan ALMĂȘAN.

25.05.2023: Mesajul domnului Președinte al A.N.R.S.P.S. cu ocazia Zilei Eroilor și Înălțării Domnului

În această zi cu încărcătură aparte pentru poporul român, în care celebrăm, atât Ziua Eroilor, cât și Înălțarea Domnului, aducem un omagiu eroilor care ne-au oferit adevărate lecții despre curaj, determinare și sacrificiu de sine.

Într-un prezent plin de incertitudine și provocări, solidaritatea și integritatea apărate de înaintașii noștri devin repere esențiale pe care avem datoria de a le proteja și de a le transmite urmașilor noștri.

Recunoștință veșnică eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace!

Georgian Pop

Președinte

10.05.2023: Participarea Președintelui Georgian Pop la Exercițiul de mobilizare „MOBEX CLUJ – 23”

Președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, domnul Georgian Pop, a fost prezent, marți, 9 mai, la Cluj, pentru marca debutul Exercițiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare - „MOBEX CLUJ - 23”, organizat în perioada 9-12 mai 2023.

Exercițiul de mobilizare din județul Cluj are loc după o perioadă de 8 ani de la ultimul de acest tip executat în județ și face parte din evaluarea periodică realizată de către Guvernul României, prin structurile abilitate, în baza Planului de verificare a stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestuia.

09.05.2023: Comunicat 9 Mai.

Celebrăm astăzi o zi cu triplă însemnătate pentru români:

  • 9 mai 1877 - Ziua Independenței de Stat a României,
  • 9 mai 1945 - Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial,
  • 9 mai 1950 - Ziua Europei.

Săbătorim astăzi libertatea, unitatea și pacea, valori ce capătă o însemnătate și mai mare în fața actualelor provocări. Așa cum înaintașii noștri au luptat pentru triumful acestor valori și noi, cei de astăzi, avem responsabilitatea de a face față provocărilor ce amenință valorile fundamentale ale umanității pentru a crea bazele unui viitor sigur pentru generațiile viitoare.

În această zi de sărbătoare, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale își reafirmă fermitatea în a contribui la consolidarea rezilienței statale și la întărirea solidarității europene.

La mulți ani, România!

La mulți ani, Europa!

La mulți ani, România în Uniunea Europeană!

Georgian Pop,

Președinte ANRSPS

27.04.2023: Mesajul Președintelui cu ocazia Zilei A.N.R.S.P.S.

Cu ocazia aniversării Zilei Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), eveniment pe care îl sărbătorim în fiecare an în ziua de 27 aprilie, doresc să îmi exprim respectul și considerația pentru activitatea tuturor angajaților instituției noastre care în ultimul an au depus eforturi considerabile pentru a îndeplini cu profesionalism și eficiență toate intervențiile operative necesare pentru protejarea populației, precum și realizarea acțiunilor de sprijin internațional.

Ultimul an a însemnat pentru ANRSPS consolidarea rezilienței prin dezvoltarea capacității de anticipare, de adaptare și de răspuns rapid la provocările aduse de multitudinea de crize actuale. ANRSPS a răspuns cu responsabilitate și competență tuturor solicitărilor de ajutor intern și extern și a demarat dezvoltarea de parteneriate cu instituții omoloage din regiune, din țări precum Polonia și Republica Cehă.

În fața tuturor provocărilor apărute, ANRSPS reprezintă unul din pilonii importanți ai sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, datorită viziunii strategice, a expertizei angajaților și a colaborării productive cu partenerii instituționali.

În această zi de sărbătoare pentru ANRSPS doresc să transmit gândurile mele de bine colegilor mei, precum și tuturor colaboratorilor noștri!

La mulți ani!

Georgian Pop,

Președinte ANRSPS

06.04.2023: MOBEX GIURGIU - 23

Cu ocazia desfășurării Exercițiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare - ”MOBEX GIURGIU - 23”, în perioada 4-7 aprilie 2023, Președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, domnul Georgian Pop, a fost prezent, marți, 4 aprilie, la Giurgiu, pentru a marca debutul activității, aprobate prin Hotărârea Consiliului Suprem de apărare a Țării nr. 093/2022.

Exercițiile de acest tip se planifică și organizează periodic în toate județele țării în baza Planului de verificare a stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare aprobat de CSAȚ, în anul premergător desfășurării acestora.

10.02.2023: Memorandum de înțelegere cu Administrația Rezervelor Materiale de Stat din Republica Cehă

Președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din România, Georgian Pop, și Președintele Administrației Rezervelor Materiale de Stat din Republica Cehă (SSHR), Pavel Švagr, au semnat vineri, 27 ianuarie 2023, un Memorandum de Înțelegere, ambele părți exprimându-și intenția de a stabili o cooperare pentru a crea și dezvolta un parteneriat privind rezervele de stat și asigurarea resurselor pentru situații de criză.

“Începutul acestei colaborări reprezintă un pas înainte în deschiderea ANRSPS spre parteneriate benefice pentru întărirea rezilienței în regiune în domeniul securității și gestionării rezervelor strategice.”

Georgian Pop, președinte ANRSPS.

26.10.2022: Sprijin pentru familiile afectate de incendiul de la Siriu, județul Buzău

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale continuă să-și îndeplinească cu promptitudine misiunea de a oferi suport umanitar celor aflați în nevoie, prin sprijinirea populaţiei afectate de dezastre și alte situaţii de urgenţă.

Urmare a solicitării autorităților locale, douăsprezece construcții ușoare din elemente modulate, dotate cu aeroterme, pături, saltele, perne și lenjerii de pat, alocate din rezervele de stat, potrivit dispoziției Primului-ministru și a Hotărârii CNSU nr. 44 din 18 octombrie 2022, au ajuns la familiile afectate de incendiul produs în satul Mușcelușa, comuna Siriu, din județul Buzău.

Echipa de specialiști ai ANRSPS, a asigurat și instalarea construcțiilor ușoare la fața locului.

06.06.2022: Exercițiul de mobilizare „MOBEX BH-SJ-22”

Președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, domnul Georgian Pop, a fost prezent, luni, 6 iunie, la Oradea, pentru a marca debutul Exercițiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare „MOBEX BH-SJ-22” organizat în perioada 6-10 iunie 2022, în județele Bihor și Sălaj.

Cu această ocazie, domnul Georgian Pop a participat, în calitate de moderator, la Briefingul de punere în situație inițială a autorităților administrației publice locale, instituțiilor și operatorilor economici, activitate în cadrul căreia s-au oferit informații preliminare necesare punerii participanților la exercițiu în situația inițială.

Exercițiul „MOBEX BH-SJ-22”, condus de Ministerul Apărării Naţionale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, precum și cu reprezentanți ai ministerelor de resort, se va desfășura sub formă de aplicație metodică, pe baza unui scenariu adecvat îndeplinirii obiectivelor specifice, activitățile de verificare urmărind modul de îndeplinire a sarcinilor și de rezolvare a situațiilor create cu scopul evaluării resurselor umane, materiale și financiare necesare susținerii efortului național de apărare.

09.05.2022: Mesajul domnului Georgian POP, președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, cu ocazia zilei de 9 Mai 2022, ZIUA EUROPEI

Data de 9 mai 1950 va rămâne în istoria umanității drept ziua în care a fost promovat cel mai important proiect politic generator de pace și prosperitate: construcția Uniunii Europene, pe parcursul deceniilor care au urmat.

Astăzi, 9 Mai 2022, toți cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene se bucură de beneficiile păcii, libertății, democrației, drepturilor omului și prosperității specifice spațiului european contemporan.

Prin contrast, imaginile de astăzi din Ucraina relevă faptul că războiul și agresiunea militară generează cele mai distructive efecte pentru cetățeni, pentru comunități și pentru state.

9 Mai este ziua în care reafirmăm credința în valorile fundamentale pe care s-a clădit construcția europeană. Este ziua în care reafirmăm implicarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale în proiectele de solidaritate europeană și de sprijinire a refugiaților care au nevoie de susținere umanitară.

La Mulți Ani, Uniunea Europeană!

La Mulți Ani României în Uniunea Europeană!

Georgian POP

Președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale

25.03.2022: Sprijinirea sistemului energetic din Republica Moldova

Ajutorul umanitar oferit cu titlu gratuit de Guvernul României, a ajuns la Chişinău în data de 24.03.2022. Face parte dintr-un pachet energetic de sprijin, constând în 113 tone benzină, 130 tone motorină şi 5.000 tone păcură. Păcura, în valoare de 3,5 milioane de euro, are ca destinație termocentralele din Republica Moldova, iar principalii beneficiarii sunt cetățenii acestei țări.

Prima tranșă a fost predată autorităților în cadrul unei ceremonii la care au participat din partea Republicii Moldova, doamna Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova şi domnul Marin Lisî, directorul Agenţiei Rezerve Materiale - Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi din partea României, domnul Georgian Pop, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și domnul Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.

„Sprijinul României este și mai important în condiții de criză. Vă asigur că transporturile de păcură vor continua şi în perioada imediat următoare, astfel încât întreaga cantitate să fie livrată autorităților din Republica Moldova cât mai repede posibil.

Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei, iar prezența noastră aici este o nouă dovadă în această direcție.”

Georgian POP

În cadrul evenimentului, doamna Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova a susţinut că prietenia și solidaritatea României sunt înalt apreciate de cetățenii moldoveni,iar executivul, cu suportul părții române, va depune în continuare efortul pentru ca oamenii să simtă siguranță și sprijin: „În aceste timpuri complicate, reacția generoasă, rapidă și directă a României demonstrează că țara vecină este mai mult decât un adevărat prieten pentru Republica Moldova.

Suntem recunoscători Guvernului României pentru asistența de combustibil care ne va ajuta să asigurăm gestionarea rapidă a fluxului de refugiați, dar și securitatea energetică a Republicii Moldova”.

Reamintim faptul că ajutorul umanitar face parte din pachetul de sprijin aprobat de prim-ministrul României, domnul Nicolae Ionel CIUCĂ și reprezintă o materializare a eforturilor susținute depuse de statul român de-a lungul timpului, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

21.03.2022: Un transport cu ajutoare umanitare constând în produse de cazarmament a ajuns astăzi în Botoşani si Constanţa

Produsele scoase din rezerva de stat, ca parte a sprijinului acordat de către Guvernul României cetăţenilor ucraineni aflaţi pe teritoriul României, constau în 450 complete constând în paturi, saltele de pat, pături, feţe de pernă şi saci de dormit.

Aceste produse urmează a fi folosite şi operaţionalizate în centrele de tranzit şi spaţiile de cazare disponibile la nivelul judeţelor aflate la graniţă cu Ucraina.

20.03.2022: Încă un transport cu ajutoare umanitare constând în construcţii uşoare din elemente modulate a ajuns duminică la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare şi la Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Bucureşti

În același timp, alte construcţii uşoare din elemente modulate urmează a fi livrate în aceste zile la Tabăra Mobilă de la Isaccea din Galaţi şi în completare la Tabăra Mobilă de la Sighetul Marmaţiei din judeţul Maramureș.

„În aceste vremuri dificile, toate gândurile mele se îndreptă către cei care se alătură acțiunilor de sprijin pe care românii îl oferă cetățenilor ucraineni, greu încercați de războiul din ţara lor. Mulţumesc tuturor echipelor ANRSPS pentru mobilizarea imediată!”

Georgian Pop, președintele ANRSPS.

Astfel, în căutarea unor soluții pentru gestionarea afluxului mare de refugiați ucraineni cu care se confruntă Maramureșul și alte județe, se vor amenaja mai multe construcții ușoare din elemente modulate.

17.03.2022: Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale asigură logistica pentru centrele de asistență umanitară și informare

Punctul permanent de asistență umanitară și informare pentru refugiații ucraineni de pe autostrada A1 Sebeș-Deva este acum operaţional.

„Vom continua să acordăm sprijin umanitar refugiaţilor. Aceste vremuri ne îndeamnă la solidaritate şi ajutor reciproc.”

Georgian Pop, președintele ANRSPS.

Construcțiile ușoare din elemente modulare livrate din rezervele de stat au contribuit astfel la amenajarea punctului de informare, a cărui activitate se va desfăşura începând cu astăzi, 17.03.2022,ora 10:00, în regim permanent 24 ore din 24 ore.

Acesta este amplasat pe autostrada A1 - km 316, sensul de mers Sebeș – Deva – zona Pianu şi este coordonat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Alba.

Punctul de informare județean deservește cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, prin informații furnizate în limba engleză și distribuirea de broșuri în limba engleză sau ucraineană.

11.03.2022: Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) a livrat astăzi prima tranșă din ajutorul umanitar extern de urgență, constând în carburant, pe care Guvernul României îl oferă Republicii Moldova în contextul conflictului armat din Ucraina.

Primele 100 de tone de carburant din cele aproximativ 250 tone acordate de România au ajuns astazi în Republica Moldova.

Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin aprobat de prim-ministrul României, domnul Nicolae Ionel CIUCĂ, pentru Republica Moldova și reprezintă o materializare a eforturilor susținute depuse de statul român, în beneficiul direct al cetățenilor grav afectaţi, pe fondul evoluţiei conflictului armat din Ucraina.

„Alături de Guvernul României venim în sprijinul Republicii Moldova, care trebuie să gestioneze afluxul mare de refugiaţi de război din Ucraina. Acum, mai mult ca oricȃnd, este nevoie să acționăm cu rapiditate în această amplă acțiune umanitară.”

Georgian Pop, președintele ANRSPS.

09.03.2022: Ajutorul umanitar extern de urgenţă acordat de Guvernul României prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) a ajuns în oraşul Cernăuţi, Ucraina.

Acţiunea s-a desfăşurat ca urmare a aprobării de către prim-ministrul României, domnul Nicolae Ciucă în data de 07.03.2022, a acordării de asistenţă internaţională umanitară, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, prin scoaterea din stocurile constituite ca rezerve de stat a unor produse constând în alimente de strictă necesitate: conserve, ulei rafinat, paste făinoase, lapte praf, mălai, făină, zahăr, orez şi apă.

„Continuăm implicarea alături de Guvernul României în toate demersurile pe care le facem pentru protejarea populației. Susținem eforturile autorităților locale din zonele de frontieră pentru gestionarea situației şi suntem solidari cu cetăţenii ucrainieni atât de greu încercaţi în aceste momente”

Georgian Pop, președintele ANRSPS.

Totodată, alte ajutoare umanitare interne de urgenţă pentru pregătirea şi dotarea unor tabere mobile destinate pentru adăpostirea refugiaţilor din Ucraina, au ajuns în Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui în ultimele zile.

Ajutorul a constat în produse de adăpostire (construcţii uşoare modulare şi corturi) şi produse de cazarmament (paturi, pături, saltele, feţe de pernă, cearşafuri, saci de dormit).

Transportul s-a realizat de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, ȋn colaborare cu autorităţile locale și judeţene prin instituțiile direct implicate.

04.03.2022: Intervențiile operative ale echipelor Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale continuă zilnic, un alt transport cu produse acordate ca ajutor umanitar finalizându-se în cursul zilei de vineri, 04.03.2022, în județul Vaslui şi Suceava.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale a oferit refugiaţilor din Ucraina, sprijin umanitar, în mod constant, în toată această perioadă.

Continuăm cu profesionalism şi eficienţă să oferim sprijin şi ajutoare umanitare celor aflaţi la nevoie.

„Colaborarea ȋntre instituții este esențială ȋn astfel de situații. Mulțumesc astfel domnului prim-ministru al României Nicolae Ciucă, domnului secretar general al Guvernului, Marian Neacșu, precum si tuturor celorlalte instituţii din administratia publică centrală şi locală, pentru cooperare şi implicare.

Toate eforturile noastre sunt concentrate în acest moment pentru a găsi cele mai bune soluții pentru sprijinirea refugiaţilor ajunşi în România. Acum, mai mult ca oricȃnd, este nevoie să fim solidari și să acționăm cu profesionalism.

"Mulțumesc tuturor colegilor din ANRSPS implicați în realizarea acestor misiuni umanitare!”

Georgian Pop, președintele ANRSPS.

03.03.2022: Astăzi a avut loc la Varșovia, Ședința Comună a Guvernelor României și Republicii Polonia, cu ocazia aniversării a 101 ani de la încheierea primului tratat de alianță între cele două state.

Cu acest prilej, a avut loc semnarea documentului de cooperare tehnică între Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din România (ANRSPS) și Agenția pentru Rezervele Materiale din Polonia, respectiv Memorandumul de Înțelegere referitor la creșterea cooperării în domeniul rezervelor de stat și asigurării resurselor pentru situații de criză.

În marja participării la eveniment, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Georgian Pop a reiterat, joi, alături de președintele Agenției pentru Rezervele Materiale din Polonia, Michał Kuczmierowski angajamentul pentru dezvoltarea și consolidarea cooperării celor doua instituţii.

„O contribuție importantă la consolidarea imaginii și statutului României în plan regional este reprezentată de cooperarea internaţională cu structurile specializate din domeniu.

Într-un context de securitate complex, împărtășim aceleași perspective privind securitatea și același interes pentru o Vecinătate Estică stabilă și sigură.

Doar printr-un efort consistent și susținut, am convingerea faptului că vom promova o mai mare deschidere şi transparenţă în domeniul specific de funcţionare al celor două structuri similare implicate.

Acum mai mult ca oricând, cooperarea este utilă ambelor instituţii în vederea prezervării stabilităţii, securităţii şi prosperităţii în regiune în aceste vremuri complicate. ”

Georgian Pop, Preşedinte ANRSPS

Pentru îndeplinirea atribuţiilor privind rezervele de stat prevăzute în actele normative în vigoare, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale este instituţie publică din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi exercită funcţia de reprezentare, prin care se asigură, în numele statului sau al Guvernului, reprezentarea pe plan intern şi extern în domeniul său de activitate.

„Una dintre prioritățile mandatului meu o reprezintă creșterea rezilienței ANRSPS şi a capacităţii de a-şi îndeplini misiunea.”, susține Georgian Pop, președintele ANRSPS.

Totodată, au fost aduse în discuţie şi modalităţile desfăşurării întregului spectru de activități de cooperare specifice, în contextul evoluțiilor de securitate din Ucraina.

02.03.2022: Comunicat de presă.

În vederea clarificării unor aspecte privind procedurile regulate desfășurate în domeniul pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale face următoarele precizări:

  • Acest tip de activitate se desfășoară periodic odată la 4 ani, ultima repetare completă a ciclului s-a realizat în intervalul 2017-2020.
  • Pentru ciclul curent, demarat încă de acum 8 luni, din vara anului trecut, s-a procedat la reînnoirea unor documente tipice valabile pentru intervalul actual de 4 ani, valabile din ianuarie 2021 până la finele anului 2024.
  • Activitățile întreprinse în acest domeniu se circumscriu unor măsuri regulate de apărare care nu au niciun fel de caracter militar și care se vor repeta în viitor periodic, în aplicarea îndatoririlor constituționale și legale, în intervalul 2025-2028.
  • Astfel, de-a lungul ultimelor trei decenii, indiferent de contextul internațional, instituțiile din domeniul defensiv auîncercat să colecteze și să actualizeze unele date specifice pregătirii civile în sectorul apărării.
  • În mod curent, documente de planificare defensivă sunt efectuate potrivit Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale pentru apărareși se aprobă ciclic de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
  • Ulterior aprobării, datele din aceste documente se repartizează către autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice și operatorii economici.
  • În acest context, încă din primul semestru al anului trecut, Structurile Teritoriale pentru Probleme Speciale (STPS) subordonate Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), sub semnătura Prefectului județului/municipiului București, au solicitat, odată cu reluarea unui nou ciclu cunoscut, ca administrația publică centrală și locală, instituțiile publice și operatorii economici să întocmească documentele specifice pe linia apărării, printre care inclusiv cererea de mobilizare la locul de muncă.
  • Potrivit art. 10 alin. (2) din HG nr. 1204/2007,instituţiile publice şi operatorii economici cu îndatoriri constituționale de apărare, ar trebui să întocmească respectivele cereri de mobilizare la locul de muncă și să le transmită în mod regulat spre avizare STPS, iar apoi să fie înaintate spre aprobare Centrelor Militare Județene ale Ministerul Apărării Naționale.
  • După aprobarea lor, aceste cereri ar da posibilitatea cetățenilor care sunt cuprinși în ele să își continue activitatea la locul lor de muncă actual și să rămână în afara oricăror sarcini militare.
01.03.2022: Mesaj al Președintelui Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Solidaritatea socială și eficiența instituțiilor se probează în momente dificile, de criză.

În contextul conflictului armat din Ucraina, Guvernul României, prin ANRSPS, a furnizat ajutoare umanitare de urgență atât locuitorilor din Ucraina, cât și cetațenilor refugiați care au ajuns în România.

Platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă la acest link https://bit.ly/3K1mb3s poate fi accesată, începând de astăzi, de pe site-ul Guvernului României de către voluntarii și entitățile private care vor să doneze.

Vom continua cu profesionalism și promptitudine în sprijinul populației afectate care are nevoie de ajutor în situații de criză.

Îmi exprim speranța că implicarea totală va fi de un real folos tuturor celor care participă în această amplă acțiune umanitară.

Georgian Pop

Președinte ANRSPS

28.02.2022: Sprijin umanitar acordat de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în regim de urgenţă.

În contextul generat de conflictul armat din Ucraina, în temeiul prevederilor Legii nr. 82/1992, respectiv Legii nr. 213/2016, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) a acordat în regim de urgenţă, cu aprobarea Prim-ministrului şi a Secretarului General al Guvernului, un sprijin umanitar populaţiei din Ucraina și refugiaților ucraineni ajunși în România.

Sprijinul acordat de ANRSPS populației din Ucraina, în condițiile legislației privind acordarea ajutoarelor umanitare, până în prezent, a constat în:

  • conserve de porc 2900 kg;
  • conserve din legume 3100 kg;
  • conserve pateu din ficat 3100 kg;
  • ulei rafinat din floarea soarelui 2400 litri;
  • mălai 4000 kg;
  • făină 5000 kg;
  • zahăr 4800 kg;
  • orez 4900 kg;
  • apă minerală 13 600 litri;
  • benzină;
  • motorină.

Sprijinul acordat, până în prezent, de ANRSPS refugiaților ucraineni ajunși pe teritoriul României, prin dotarea taberelor de refugiaţi organizate la nivel național în judeţele Suceava şi Botoşani, cu materiale de cazarmament scoase din rezerva de stat, constă în:

  • paturi 2000 bucăți;
  • saltele 2200 bucăți;
  • saci de dormit 200 bucăți;
  • ceașafuri 4000 bucăți;
  • fețe pernă 1000 bucăți;
  • perne 500 bucăți.